Rösta?! Really?! Tillåt mig småle.

Nu är sociala media fyllda med uppmaningar att rösta på än det ena och än det andra politiska partiet inför EU-valet. Rösta? Är det någon som verkligen tänker att det gör någon som helst skillnad att vara en duktig idiot och lämna in sin valsedel? Är det någon som fortfarande tror att det gör någon som helst skillnad vilket parti som har sin logga tryckt på valsedeln? Oavsett om det gäller EU-val, riksdagsval eller val av låt i Melodifestivalen. Det är en gåta för mig hur någon kan ta dessa “val” på allvar längre.

Ja jag vet att “vi” är fostrade att som “goda svenskar” göra vår “plikt” och besöka valurnor när det gäller politik och att många levt i villfarelsen att det gör skillnad. “Tillåt mig att småle” eller kanske ta mig för pannan och sucka djupt.

Politiska val har aldrig handlat om folkets vilja eller ens påverkats av eventuella röstsedlar. Den demokrati vi trodde vi levde i är en illusion. Att en hel cirkus dras igång där partipolitiker åker land och rike runt och valtalar, där flosklerna står som spön i backen och det lovas lovas och lovas är bara spel för gallerierna. Precis som de s k valnätterna då det sägs att röstsedlarna räknas, och vi förväntas sitta och se på diverse “nyhetsredaktioner” som utger sig för att “presentera valresultatet”. Politiker är skådespelare, varken mer eller mindre, väl regisserade oftast, men skådespelare likväl. De har inget patos, de har ingen övertygelse, de gör som de är tillsagda. Det vi ser både inför olika val och i politiken rent generellt är regisserade föreställningar som ska få oss att tro att det är på riktigt, som en dokusåpa ungefär.

Det kan rimligtvis inte komma som en chock för någon att den tillvaro vi lever i är “tillrättalagd” för enskilda privata intressen som inte kunde bry sig mindre om din levnadsstandard eller dina synpunkter. Dina “synpunkter” och “åsikter” styrs av den information du får till dig och den är skickligt konstruerad och noga avvägd för att du ska uppleva att det finns ett sammanhang.

Det kan inte heller komma som någon överraskning att de olika partierna och deras talesmän är ungefär lika olika som Aftonbladet och Expressen. De är stöpta i samma form och precis som vi sett så gör det ingen som helst skillnad för oss om vi har en “blå, röd eller grönspräcklig” regering. Ja de har vissa små definierbara “olikheter” som ska få oss att tro att de är olika men när det väl kommer till kritan kan man faktiskt “bunta ihop dem….”

Oavsett vad det gäller, sportsammanhang, utröstningar i diverse såpor eller politik så är du en åskådare – ingenting annat. Även om inte en enda svensk röstar i EU-valet så kommer “röstsiffrorna” att presenteras som om vi gick man ur huse och gjorde vår “plikt”. Det här systemet som använts i så många sammanhang ger sken av att vi, befolkningen, faktiskt genom våra röstningar, eller manipulerade “engagemang” i diverse nonsens, har någon påverkan på dessa företeelser. Det är skickligt gjort, men det har fortfarande ingenting med demokrati, frihet eller medbestämmande att göra.

När tillräckligt många tröttnat på att springa omkring i den här labyrinten, eller trötta ut oss i hamsterhjulet som skapats just för att vi inte ska se verkligheten så händer något med alla dessa kulisser vi irrat omkring i. Vi välter väggar, vi hoppar av hjulet, vi granskar och synar hur vi lever och varför vi gör saker. Uppmaningarna och den vilseledande “informationen” reduceras till ett brus utan värde och både media, politiker och de enskilda intressena börjar se ut som aktörer i en stumfilm. Dramatiska gester och ansiktsuttryck, men utan effekt.

Om (när) du väljer att gå deras ärenden och “rösta” ger du det här systemet en utökad livstid och de intressen som tvingat dig in i labyrinten eller ekorrhjulet får härska ännu ett tag. Använd den lilla frihet du har istället.

Leave a comment