Du är inte ditt bankkonto

Världen idag kretsar kring pengar. Pengar i sig, har inget värde, det är i hur du använder dem, värdet ligger. Pengar är bara papper, och i få undantagsfall även mynt, men mest är pengar idag digitala siffror. Att mänskligheten har låtit sig styras så fullkomligt av konceptet om pengar ligger bakom den extrema enfald vi ser idag.

Pengar är inte heller av ondo, i sig. Pengar, precis som makt, blir bara ett medel för ondska när personen som använder sig av dem gör det i ondskefullt syfte. Eller vad som är ännu vanligare – pengar ökar dumheten som sprider sig som en viral epidemi, om de som hanterar pengarna är korkade. Jag vet att många vapenentusiaster använder samma argument om vapen, men i sak, är det riktigt.

Värde har dessvärre i denna förtrollning av pengar, utsatts för en komplett snedvridning. En handväska som har ett designermärke, är naturligtvis inte mer värd än en utan. Det är bara en idé, egentligen. För en svältande människa är ett mål mat oerhört värdefullt, för en proppmätt miljonär, not so much. Värdet, om det ska ha någon generell mening behöver sättas i samband med funktionen. Det innebär t ex att mat, tak över huvudet, trygghet, kärlek, kunskap, generositet och mellanmänsklig förståelse alltid är värdefulla. Även den rikaste av människor behöver allt det.

Det gäller även människor. En värdefull människa är en människa som förstår det. En generellt sett värdefull människa inser att de egna handlingarna, inställningen, generositeten, kunskapen och medkänslan säger betydligt mer än siffrorna på bankkontot. Siffrorna på ditt bankkonto är i princip lika lite avgörande för ditt egentliga värde, som en Michael Kors-väska är för din matsmältning.

Så även om du “vägrar” gå klädd i något annat än designermärken, om du bara kör lyxbilar, flyger i första klass och har lurat dig själv till att tro att du är en “första klassens människa” säger det ingenting om ditt värde. Det talar bara om att du förmodligen ännu inte lärt dig att skilja värdefullt från värdelöst.

 

 

 

 

Leave a comment