Kön och trans och förvirring

De senaste dagarna kan vi se den smått mirakulösa nyheten om att en “pappa har fött barn“, vilket naturligtvis inte är sant. Inga män kan föda barn eftersom de inte har en livmoder. “Pappan” i det här fallet är en kvinna som förvisso har ätit hormoner för att få hår på bröste(n)t och se mer ut som en man. Han/hon är född kvinna med kvinnliga könsorgan och har behållit dem. Det vill säga pappan är fortfarande en kvinna.

Att beskriva det här som att en “man” har fött barn visar med beklaglig önskvärdhet hur förvirrade människor tycks vara över det här med kön. Det hade naturligtvis inte skapat några rubriker eller sensation om rubriken hade varit “hormonbehandlad kvinna föder barn”. Den rubriken hade varit sann, den som publicerats hör till fake news-kategorin.

Jag reagerar inte emot ett samkönat förhållande, jag önskar de här två all lycka med bebisen och känner mig ganska säker på att de kommer att värdesätta föräldraskapet, till och med mer än många heteroföräldrar. MEN att det här ska vara en del av en s k transdebatt blir bara befängt.

Idag tycks gemene man, om man får tro hbtq-rörelser och media, känna en oerhörd förvirring inför sitt kön. Om man inte passar in i de rigida mönster vi har tilldelat könen så är man trans. En sån här “nyhet” om att en kvinna behåller sina reproduktiva könsdelar men vill bli kallad man och leva som en man, förtydligar detta.

När man tror att de fysiska könsdelarna definierar vem man är, är det ungefär som att tro att ett hus som är välmålat på utsidan med nödvändighet är välmålat inuti. Man tar uttrycket “döma boken efter omslaget” till en helt ny nivå. Trots att uttrycket förväntas betona dårskapen i att döma enbart efter det yttre.

För alla unga människor, särskilt de i förpubertet och pubertet vore det önskvärt att den här tämligen infantila transdebatten blir mer saklig. Det finns inte EN ENDA människa som enbart har feminina eller maskulina egenskaper. That’s the beauty of it!

Den här kvinnan som fött barn är naturligtvis en kvinna oavsett vad hon beskrivs som. Vi vinner ingenting på att försöka ändra naturen, den är som den är. Bättre att acceptera den och förändra våra tankar om den istället.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s