“Jag har inte tid med dig – här ta en Ipad” – barns verklighet idag

Jag vet inte vad det är som hänt med föräldraskapet, men det ser inte bra ut. Barn, så små som två år, sitter med ipads och telefoner, varför? Har föräldrarna inte tid? Har förldrarna inte lust? Är föräldrarna lata? Ointresserade? Är det för att föräldrarna själva ska hinna kolla alla superviktiga (ironi) uppdateringar på FB och Insta ostört? Oavsett anledning är det en helt oacceptabel “utveckling”. Se länk till artikel svt nyheter

Barn behöver tid, barn behöver engagemang, barn behöver närhet, barn behöver uppmärksamhet, barn behöver känna att de är viktiga, värdefulla och älskade. Att lämna så små barn med en ipad är som att säga till dem: Jag har inte tid med dig, stör mig inte, du är jobbig när du vill vara med mig.  Inte ens en vuxen skulle känna sig älskad med det bemötandet, än mindre ett litet barn.

Det visar på en otroligt låg kompetens att överlämna barnen till elektroniken istället för att ta sig tid att vara med dem den tid de nu är vakna efter dagis. Tänk dig ett dagis där barnen sätts ned med en ipad hela dagen, med avbrott för lite mat – skulle du acceptera det? Varför accepterar du att det är ditt barns verklighet när det kommer hem? Tröstar du dig med att barnet haft aktiviteter på dagis så att du slipper – hur f-n tänker du?

Det är inte aktiviteterna i sig som är viktiga, det är samvaron. Särskilt samvaron med föräldrarna, de som ska vara den trygga famnen att landa i när livet känns tungt. Du kan inte köpa dig fri från det.

Jag vet inte vad orsaken till det här ligger, om kompetensnivån generellt när det gäller empati, förståelse och kärlek har sjunkit till rekordlåga nivåer, eller om föräldrar idag är så oerhört oförberedda på vad ett barn innebär och behöver från dem, eller någon slags självcentrerad lättja som gör att allt som tar tid från de egna behoven och önskemålen blir bortvalt. Oavsett anledning är det katastrofalt för de små.

Experterna snackar i nattmössan och säger att det “inte finns någon forskning, etc etc…” som skulle indikera att det här är eller inte är bra. Det grundläggande känslomässiga behovet för alla levande kännande varelser är att känna sig älskade och uppskattade – det vet “experterna”, det är väl dokumenterat i all forskning, det är enkelt att bevisa. Fråga dig själv vad du vill ha ut av en nära relation?

Det är en sak att någon gång ibland använda en Ipad eller en telefon som verktyg, tillsammans med barnet, på samma sätt som man använder en sagobok, kritor eller andra leksaker som bollar, klossar, lego etc. Men det är naturligtvis inte det jag syftar på här.

Du har fått möjligheten att vara förälder, att ta hand om ett nytt liv, som till en början är helt beroende av din kärlek, din tid, din förmåga att åsidosätta dig själv för barnets bästa, din intelligens, din uppmärksamhet. Din uppgift är att du ser till att det barnet aldrig behöver tvivla på att det är älskat, uppskattat och varmt välkommet in i din värld. Det är det tveklöst viktigaste du kommer uträtta i ditt liv.

 

Leave a comment